(?)

Bedrijven 2014

De bedrijven hieronder houden op zaterdag 14 april 2012 tussen 10.00 uur en 15.30 uur open dag. Geadviseerd wordt om de route op de fiets af te leggen. Op de kaart hieronder staan de locaties van de bedrijven.

 
A. Streekmarkt Woerden

U kunt dit alles uiteraard op eigen gelegenheid komen bezoeken, maar … u kunt zich ook op uw gemak vanaf de Streekmarkt naar de agrarische bedrijven laten vervoeren met een echte huifkar en tractor. 
Als u mee wilt rijden met één van de huifkarren, koop dan snel een kaartje, want de capaciteit is beperkt. 

Meer informatie over alle activiteiten op 12 april kunt u vinden op één van onze websites:

www.woerdenbuitenstebinnen.nl
www.streekmarkt-woerden.nl

B. Fam. Janmaat; Barwoutswaarder 57

Bij de fam. Janmaat wordt de melk van de koeien tot kaas verwerkt. Op de open dag wordt in een film getoond hoe de kaas op dit bedrijf gemaakt wordt. Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen in de kaasmakerij. Er kan geproefd worden van de verschillende soorten boerenkaas en natuurlijk is deze kaas ook te koop. Naast de kaasmakerij zijn op dit bedrijf ook de dieren te bekijken: koeien, schapen met lammetjes, konijnen en er is ook een paardenpension. Naast de ‘normale’ boerenactiviteit is er ook een heuse distilleerderij aanwezig. Van de appels uit een nabijgelegen boomgaard wordt natuurzuivere alcohol gestookt tot een eau de vie. Ook hier kunt u een rondleiding krijgen en proeven.

C. Fam. Vernooy; Barwoutswaarder 67

Sinds 2012 wordt op dit melkveebedrijf ijs gemaakt. Het ambachtelijke boerenschepijs wordt gemaakt van dagverse melk dat eerst wordt gepasteuriseerd. In de oud Hollandse stal is een keuken ingericht waar de ijsbereiding volgens de geldende hygiëne normen wordt uitgevoerd. Natuurlijk is het mogelijk om hier het ijs te proeven en te kopen, ook lekker als het weer iets minder mooi is. Zonder melkkoeien geen melk en geen ijs! Dus ook de melkkoeien in de ligboxenstal verdienen het om bekeken te worden.

D. Fam. Lievaart; Barwoutswaarder 79

Hier worden verschillende soorten appels en peren geteeld. Helaas zit er op dit moment geen fruit aan de bomen, maar met een beetje geluk staat de boomgaard in bloei! Om toch meer inzicht te krijgen in het fruitbedrijf wordt er op de open dag een presentatie over fruitteelt getoond. Het sorteren van fruit met de sorteermachine wordt gedemonstreerd en er zijn proeverijen. Er is ook een workshop: creatief met appel. Het bedrijf is niet alleen te bezichtigen; alle producten zijn natuurlijk ook in onze landwinkel te koop. Aanvullend op het fruit is er patchwork te bezichtigen.

E. Fam. van der Burg; Rietveld 124

Op dit melkveehouderijbedrijf is er sinds een jaar een nieuwe stal in gebruik. In deze stal is ruimte voor 140 melkkoeien. De koeien worden 2 keer per dag gemolken in een 24-stands draaimelkstal. Bij de bouw van de stal is extra rekening gehouden met dierwelzijn, zo zijn er elektrische koeborstels in de stal en is er veel ruimte om te lopen. In de andere stallen zijn kalfjes en jongvee te zien. Ook worden demonstraties bloemschikken op dit bedrijf georganiseerd. Tegen een kleine vergoeding kan onder begeleiding een mooi bloemstukje worden gemaakt

F. Fam. Jongeneel; Rietveld 78

Bij de fam. Jongeneel  worden de dieren nog gehouden zoals vroeger. Dit betekent dat de melkkoeien in een zogenaamde grupstal staan. De meeste koeien hebben nog horens. Tijdens het melken sta je tussen de koeien en loop je zelf van de ene koe naar de andere in plaats van dat de koeien naar een melkput toe komen. Ook zijn hier schapen met lammetjes te zien.

G. Fam. van der Wind; Rietveld 68

Op Hoeve Rietveld wordt naast melk ook fruit geproduceerd. Bijzonder aan de melkproductie is dat de melkkoeien worden gemolken met een melkrobot. Bij de fruittak van het bedrijf wordt op traditionele manier het fruit verwerkt tot jam en sappen. Gedurende de open dag worden workshops gegeven over de verwerking van fruit tot een nieuw product. Natuurlijk zijn de producten van dit bedrijf ook ter plaatse te koop.

H. Fam. Kemp; Rietveld 34

Op hoeve het Ooievaarsnest van de familie Kemp worden 70 melkkoeien gehouden in een ligboxenstal met een mestrobot en een koeborstel voor extra koecomfort. De melkkoeien lopen zomers in de weide. De 96 zonnepanelen op het dak van de schuur voorzien in een belangrijk deel van de energievoorziening. Verder zijn er nog schapen en lammetjes en de boerin zal haar zelfgemaakte schilderijen tentoonstellen.